Pantenol

Pantenol

CE ESTE PANTENOLUL?

Pantenolul, cunoscut și sub numele de pro-vitamina B5, este precursorul vitaminei B5 (Acidul Pantotenic, care este un component natural al părului). Numele său provine din grecescul „pantothen” care înseamnă „peste tot”. Vitamina B5 se găsește în organismele vii. În special, joacă un rol în dezvoltarea și buna funcționare a sistemului nervos central. Se găsește în anumite alimente precum carne, pește, gălbenuș de ou, migdale și nuci. Pantenolul este o formă stabilă de vitamina B5. Este cunoscut pentru proprietățile sale hidratante, calmante și reparatoare.

 

Pentru a-l găsi în produsele noastre, acesta apare în lista ingredientelor de pe ambalaj, sub denumirea de PANTHENOL.

DE UNDE PROVINE?

Pantenolul este un alcool de origine fosilă. Se obține printr-un proces care utilizează minimă energie și apă. 90% din deșeurile generate sunt reciclate și recuperate, cum ar fi sulfatul de calciu, care este utilizat la refacerea terenurilor.

Pantenolul are un profil ecologic excelent și este biodegradabil.

DE CE ESTE FOLOSIT?

Este utilizat în produsele farmaceutice și cosmetice pentru beneficiile sale pentru pielea uscată, deteriorată și sensibilă.

Este recomandat persoanelor cu probleme ale pielii precum eczeme, fiind foarte bine tolerat, chiar și de cea mai sensibilă piele. Este un ingredient activ bine cunoscut pentru tratarea erupțiilor cutanate în zona scutecului la bebeluși și a arsurilor ușoare.

Folosim Pantenol în produsele noastre de îngrijire a feței și a corpului, datorită proprietăților sale de hidratare, calmare și reparare, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele, chiar și cele mai sensibile.

CARE SUNT BENEFICIILE SALE?

Pantenolul este cunoscut pentru proprietățile sale hidratante, calmante și reparatoare atât pentru piele, cât și pentru păr.

Un studiu științific1 arată că Pantenolul menține hidratarea pielii și protejează bariera pielii. Un alt studiu2 efectuat în 2016 a arătat că Pantenolul interacționează cu lipidele (ceramide și colesterol) și proteinele (keratina) din pielea uscată pentru a îmbunătăți hidratarea și elasticitatea.

Ameliorează senzația de mâncărime a pielii prin acțiunea sa calmantă. Un studiu3 efectuat pe pielea atopică, suferind de eczeme, arată că Pantenolul îmbunătățește bariera pielii și reduce iritarea. Un alt studiu4 a confirmat proprietățile liniștitoare ale Pantenolului pe pielea atopică, ce suferă de dermatită atopică, ihtioză, psoriazis sau dermatită de contact.

 

Numeroase studii5 au arătat că Pantenolul are efect auto-reparator. În special, stimulează producția de celule prezente în piele, despre care se știe că acționează în vindecarea rănilor. În 2019, un nou studiu6 a arătat că Pantenolul permite vindecarea mai rapidă decât uleiul mineral și îmbunătățește aspectul cicatricilor.

₁ F.B. Camargo, L.R. Gaspar, P.M.B.G. Maria Comps. J. Cosmet. Sci., 2011, 62,361-369

₂ S. Björklund and al / Journal of Colloid and Interface science 479 (2016) 207-220

₃ Bielfeldt S, et al. Dermatose,. 1998 ; 46 :159-65

₄ Fritz Ebner at al. Topical Use of Dexpanthenol in Skin Disorders ; Am. J. Clin. Dermatol., 2002, 3 (6): 427 – 433]

₅ Weiser and Erlemann 1987, Weimann BI, Hermann D. Int J Vitam Nutr Res. 1999 ;69 :113-19 et Marquardt Y, et al. Lasers Surg Med 2015 ; 47/257-265

₆ Heise R, et al. Cutan Ocul Toxicol 2019