Care sunt cauzele pielii uscate?
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Este alcătuită din trei straturi principale: hipodermul, derma și epiderma, stratul exterior al pielii. Epiderma acționează ca o barieră de protecție împotriva elementelor externe, precum germenii, razele UV și poluarea. Alcătuită din celule (corneocite), sebum (care creează o peliculă uleioasă) și apă, epiderma reprezintă stratul protector al pielii. Dacă este deteriorată sau dacă stratul său lipidic se subțiază, își pierde rolul de scut: apa se evaporă mai repede din piele, lăsând-o uscată, aspră și chiar descuamată.
În acest articol veți găsi
- Ce este pielea uscată?
- Piele uscată sau deshidratată?
- Cum recunoști pielea uscată?
- Diferitele cauze ale pielii uscate
Ce este pielea uscată?
Cunoscută și sub denumirea de xeroză, pielea uscată se caracterizează printr-o pierdere a supleții și hidratării epidermei. De altfel, pielea uscată și pielea deshidratată sunt adesea confundate deoarece pot prezenta simptome similare, precum senzația de strângere și mâncărime.
Piele uscată sau deshidratată?
Pielea uscată este cauzată de deteriorarea peliculei protectoare a barierei cutanate, ceea ce duce la o pierdere de hidratare a pielii. La persoanele cu pielea uscată, de obicei glandele sebacee nu produc suficient sebum. Simptomele pielii uscate sunt în general mai severe pe zonele corpului care sunt mai expuse la aer, cum ar fi brațele, picioarele și fața. Pielea deshidratată este cauzată de o pierdere de apă din piele. Această lipsă de apă poate fi întâlnită la toate tipurile de piele și poate fi cauzată de factori care variază de la alimentație la schimbări climatice. Simptomele pielii deshidratate depind de gradul de uscăciune și tind să fie mai pronunțate pe zonele faciale, cum ar fi obrajii și fruntea, precum și pe tenul gras și mixt.
Cum recunoști pielea uscată?
Orice zonă a corpului poate fi predispusă la piele uscată. Poate fi recunoscută prin mai multe semne clinice, printre care:
- Senzație de disconfort la nivelul pielii
- Zone de piele cu aspect rugos sau descuamate
- Piele cu aspect tern sau lipsită de strălucire
- Senzație de arsură sau iritație a pielii
- Crăpături sau fisuri ale pielii, în special pe mâini sau picioare
- Riduri și linii fine mai pronunțate
Diferitele cauze ale pielii uscate
Factori externi și agresori
Expunerea la diverse elemente externe nocive este una dintre cele mai frecvente cauze ale uscăciunii pielii. Condițiile meteorologice, cum ar fi vântul, soarele, frigul, aerul uscat și poluarea afectează filmul hidrolipidic al pielii. Anumiți factori agravanți, cum ar fi aerul uscat sau vântul, slăbesc bariera cutanată. Condițiile meteorologice, precum un climat rece, pot de asemenea să usuce pielea, deoarece deteriorează bariera cutanată. Soarele contribuie de asemenea la uscăciunea pielii, deoarece razele ultraviolete (UV) afectează producția de colagen și elastină, proteine esențiale pentru menținerea pielii ferme și elastice. Pe lângă faptul că contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii, razele UV agravează uscăciunea pielii. În cele din urmă, poluarea poate avea un impact negativ asupra pielii uscate, deoarece particulele poluante pătrund în piele. Acestea provoacă inflamarea pielii, ceea ce duce la deshidratare și uscăciune.
Produse de igienă și rutine de îngrijire a pielii
Utilizarea unor produse agresive de curățare a pielii sau a celor nepotrivite pentru pielea sensibilă poate duce la uscarea pielii din cauza efectului anumitor ingrediente. Unele produse de îngrijire a pielii, cum ar fi tonicele și peelingurile, pot de asemenea să usuce pielea prin deteriorarea barierei cutanate. Utilizarea excesivă poate duce la uscarea pielii, așa că este important să respecți recomandările de utilizare și să adopți o rutină de îngrijire adecvată tipului tău de piele pentru a evita orice iritație sau uscăciune a pielii.
Bolile, medicamentele și pielea uscată
Anumite afecțiuni ale pielii pot afecta bariera protectoare a pielii și pot contribui la uscarea pielii, cum ar fi eczema atopică sau dermatita atopică. De asemenea, anumite boli, cum ar fi diabetul, pot agrava senzația de piele uscată prin reducerea activității nervilor și a circulației sanguine, ceea ce perturbă producția de sebum. Alte boli, cum ar fi cele care afectează glanda tiroidă, pot provoca de asemenea uscăciunea pielii, la fel ca și hipotiroidismul, care perturbă sinteza sebumului. În cele din urmă, unele medicamente, cum ar fi diureticele și retinoizii, pot afecta negativ producția de transpirație și sebum, făcând pielea mai uscată.
Menopauza și pielea uscată
Menopauza este o perioadă de tranziție în viață care are loc în general între 45 și 55 de ani, perturbând nivelurile de hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul. Estrogenul este un hormon care ajută la menținerea unei hidratări normale a pielii și stimulează producția de sebum și glandele sudoripare, iar atunci când nivelul său scade, poate duce la uscarea pielii și la pierderea elasticității. Menopauza poate duce de asemenea la reducerea circulației sângelui la nivelul pielii, ceea ce poate exacerba uscăciunea în straturile exterioare ale pielii.
Efectele alcoolului și ale tutunului asupra pielii
Atât alcoolul, cât și tutunul pot provoca uscarea pielii. Ca diuretic, alcoolul deshidratează organismul prin creșterea producției de urină. Atunci când organismul este deshidratat, pielea devine mai ternă și mai uscată. De asemenea, alcoolul poate dilata vasele de sânge din piele, ceea ce poate duce la intensificarea pierderii de hidratare a pielii și la reducerea sintezei sebumului. În ceea ce privește fumatul, acesta tinde să reducă circulația sângelui la nivelul pielii, ceea ce poate face pielea mai uscată și mai sensibilă la daunele provocate de mediu.